טיפול בזונדה – הדרכה למטופל ומשפחתו

 

זונדה הנה צינורית רכה וגמישה המוחדרת דרך האף אל הקיבה לצורך מתן הזנה אנטראלית בהתאם לצרכיו התזונתיים של המטופל שאינו יכול לאכול או לשתות בכמות מספקת בצורה עצמאית.

הנחיות למתן כלכלה נוזלית ומים דרך הזונדה

  • במידה ולא ניתן להושיב את המטופל, יש להרים את ראש המיטה לתנוחת חצי ישיבה שבה הראש ופלג הגוף העליון נמצאים בזווית של 90 – 45 מעלות (מניעת הסיכון לאספירציה – כניסת כלכלה לקנה הנשימה ומניעת דלקות ריאה חוזרות).
  • יש להקפיד על שטיפת ידיים יסודית עם סבון ומים לפני חיבור הזונדה או מתן התרופות דרכה.
  • לפני חיבור הכלכלה או מתן התרופות יש לבצע בדיקת מיקום הזונדה באחת משתי הדרכים הבאות:
  1. יש לקחת מזרק ג'אנט (60 מ"ל) לחברו לקצה הזונדה ולשאוב תוכן קיבתי, תוכן הקיבה עשוי להראות צלול, צהוב או ירוק, במקרה ונוזל הקיבה אינו מופיע בשאיבה, עוברים לבדיקה השנייה.
  2. יש לשאוב 20 סמ"ק אוויר לתוך המזרק, לחבר את המזרק לקצה הזונדה ודחיפת האוויר לתוך הזונדה כאשר יד שניה מונחת על בטן שמאלית עליונה, במידה והזונדה ממוקמת נרגיש בועות אוויר מתחת ליד שמונחת על בטנו של המטופל.
  • רק אם הבדיקה תקינה ניתן להתחיל את הכלכלה.

 

השלבים בחיבור הזונדה

  • יש לשפוך את הכלכלה לתוך שקית האחסון (קנגרו).
  • יש לבצע שטיפה של צינור הקנגרו ולחברו לקצה הזונדה לאחר הוצאת האוויר מהצינור, אין לחבר את הצינור ישירות לזונדה ללא ביצוע שטיפה והוצאת האוויר.
  • במידה ואין מכשיר קנגרו העוזר לקבוע את קצב זרימת הכלכלה, יש לפתוח באיטיות את המלחציים/גלגלת שעל צינורית הקנגרו בכדי להתאים את הקצב (ניתן להשיג את מכשיר הקנגרו דרך יד שרה/עזר מציון).
  • תהליך ההאכלה אמור להימשך לפחות 45 דקות עד שעה, יש לפעול על פי המלצות הדיאטנית.
  • יש להושיב או להרים את ראש המטופל בזמן ההאכלה ולהישאר בתנוחה זו במשך 60 – 30 דקות לאחר ההאכלה, פעולה זו מונעת אספירציה (שאיפת מזון לקנה הנשימה) וסיבוכים מאוחרים, כגון: דלקות ריאה חוזרות.
  • כאשר יש שיעול או קשיי נשימה בזמן ההאכלה, יש להפסיק מיד את ההאכלה וליצור קשר עם מוקד לסיוע רפואי.
  • בקיץ ובימים חמים, יש לשים קרח בכיס שקית הקנגרו למניעת החמצת האוכל.
  • אין להשאיר כלכלה מעבר ל 24 שעות לאחר פתיחתה, גם אם במקרר.
  • בסיום ההאכלה יש לבצע שטיפת הזונדה למניעת סתימתה, יש למלא את שקית הקנגרו ב 30 מ"ל מים ולתת למים לשטוף את צינור הזונדה או לחלופין ניתן לשטוף את הזונדה באיטיות עם מזרק ג'אנט ובו 30 מ"ל מים.
  • יש להשתמש בשקית קנגרו חדשה כל 24 שעות, יש לשטוף ביסודיות את שקית הקנגרו עם מים בסיום כל האכלה.

 

מתן תרופות דרך הזונדה

אם המטופל נוטל כדורים ניתן לחפש תחליף של תרופות אלה בתרופות נוזליות, אם אין אפשרות כזאת, ניתן לרסק את התרופות עד למצב של אבקה, לערבבן עם מים פושרים ולתת עם מזרק ג'אנט, אם כי קיימות תרופות שאסור לרסק, לכן חשוב לבדוק עם רוקח או אח לגבי תרופות אותן המטופל נוטל.

  • ראשית יש לבצע בדיקת מיקום הזונדה על פי ההסבר הכתוב למעלה.
  • יש לשטוף את הזונדה ב 30 מ"ל מים לפני נטילת התרופה.
  • יש לרסק את התרופה ולהשרותה במים פושרים על מנת למנוע היווצרות גבישים היכולים לגרום לסתימת הזונדה.
  • לאחר שהתקבל מרקם נוזלי לחלוטין יש לשאוב את התרופה למזרק ג'אנט, להוציא אוויר מהמזרק ולחברו לקצה הזונדה.
  • יש לתת את התרופה באיטיות ולאחר מכן לבצע שטיפת הזונדה עם 30 מ"ל מים.

 

טיפול בפה ובצינור

  • יש לצחצח את שיני המטופל והלשון לפחות פעמיים ביום, למניעת התפתחות פטרת

בלשון.

  • אם לא ניתן לצחצח, יש להרטיב את הפה במברשת ספוגה בנוזל מיוחד לטיפול פה (יש לזכור כי קורסודיל בשימוש ממושך גורם להצהבת השיניים, על כן לאחר ביצוע טיפול פה עם קורסודיל יש לשטוף את הפה שנית רק עם מים).
  • יש לנקות באופן יומיומי את אזור החיבור של הזונדה לאף ולהחליף את מדבקת הקיבוע פעם ב 24 שעות.
  • יש להיות ערניים למניעת התפתחות פצעי לחץ באזור חיבור הזונדה לאף.

 

בברכת בריאות שלמה.

שירה מדיקל.

שיתוף ב facebook
שיתוף